Lotterier – En gammal historia

Lotterier av olika slag är något som har funnits mycket längre än vad nog många tror. Redan under medeltiden fanns det i flera europeiska stater så kallade statslotterier. Syftet med lotterierna var att dra in pengar till staten så att denna kunde finansiera exempelvis krig eller teaterbyggnationer.

Det första svenska lotterier var Kungliga Nummerlotteriet som grundades av Gustav III år 1771. Som spelare gällde det att pricka in en, två, tre eller fyra korrekta nummer mellan 1 och 90. Prickade man in fyra nummer rätt vann man 64 000 gånger den egna insatsen. Nummerlotteriet hade dragning 17 gånger om året på Slottsbacken i Stockholm och existerade fram till och med 1841.

Lotterier online

I och med Internets genombrott under 1990-talet började också lotterier på nätet dyka upp i olika former. Idag finns det en hel uppsjö med olika typer av lotterier på nätet. Tack vare Internet har vi svenskar numera också möjlighet att spela på de stora europeiska lotterierna, som till exempel Eurolotto som ofta har en jackpot på hundratals miljoner kronor.

Utöver det är det många onlinecasino och andra typer av bettingsajter som har sina egna lotterier. Exakt hur de ser ut och vilken utformning de har kan variera. Vissa lotterier har dragning en eller ett par gånger i veckan medan vissa kan ha dragning flera gånger om dagen.

Fördelen med att spela på just lotterier är att man har chans på riktigt stora vinster utan att behöva satsa särskilt mycket själv. En insats på bara några kronor kan om man har tur resultera i en vinst på flera miljoner.

klassikerna

På nätet går det givetvis också att spela på alla de klassiska lotterierna hos Svenska Spel. Det mest kända lotteriet hos Svenska Spel är utan tvekan Lotto, som funnits sedan 1980 då det startades av dåvarande Tipstjänst. Premissen för Lotto är mycket enkel. Det gäller helt enkelt pricka in sju nummer av 35 möjliga. Sannolikheten att göra detta är dock inte särskilt stor, närmare bestämt en på 6,7 miljoner.

Ett annan klassiker hos Svenska Spel är Joker, där det gäller att få så många nummer rätt som möjligt i en serie om sju nummer. Till skillnad mot i Lotto tilldelas man i Joker en specifik nummerserie på till exempel sin Lottokupong eller Stryktipset-kupong.

Sedan ett antal år tillbaka finns också något som heter Drömvinsten, vilket innebär att den som prickar in sju rätt på Lotto och har minst två rätt på Joker vinner en riktig storvinst. Den hittills största Drömvinsten ligger på 237 miljoner kronor och vanns av en spelare i Norrköping i april 2013.