Viktiga poäng på spel för Island

Island gick som bekant både till EM 2016 och VM 2018 och nu har man återigen skaffat sig ett bra läge att ta sig till en stor turnering. Efter tre matcher i kvalet till EM nästa sommar ligger Island på tredje plats i grupp H. Laget har samma poäng som tvåan Frankrike och ligger tre poäng bakom gruppettan Turkiet, som man möter på tisdagskvällen hemma i Reykjavik.

Möttes i vm-kvalet

Island och Turkiet är knappast obekanta för varandra då de bägge lagen återfanns i samma grupp både i det senaste VM-kvalet och dessförinnan också i kvalet till EM 2016. Man kan lugnt säga att Island har ett visst övertag då laget vunnit tre av de fyra senaste mötena i kvalsammanhang lagen emellan. I senaste VM-kvalet nollade Island dessutom Turkiet när islänningarna vann med 2-0 hemma och hela 3-0 borta.

Dock är Turkiet anno 2019 ett betydligt bättre lag än vad man varit de senaste åren. I EM-kvalet har man inlett med tre raka segrar mot i tur och ordning Albanien, Moldavien och hör och häpna Frankrike som man slog med 2-0 hemma i lördags, vilket var något av en skräll. Island inledde EM-kvalet med att vinna borta mot Andorra 2-0. Därefter blev det 0-4 mot Frankrike borta och i lördags blev det 1-0 hemma mot Albanien.

tufft för island

Med tanke på hur Turkiet spelat hittills i EM -kvalet och det faktum att man ännu inte släppt in något mål lär Island få det tufft hemma på Laugardalsvöllur. Frågan är om det ens blir poäng för hemmalaget, för Turkiet ser oerhört starka ut och det känns som att det turkiska laget kan ha något riktigt stort på gång inför EM nästa sommar.

Dessutom har Island knappast imponerat i de matcher de spelat hittills. Utgångstipset blir därför att Turkiet vinner det här. Vill man vara på den säkra sidan ska man kanske gardera med kryss, men frågan är om det behövs.